Ce este și de ce ai nevoie de
marketing digital?

marketing digital

Marketingul este despre a fi conectat cu publicul tău țintă în locul potrivit și la momentul potrivit. În prezent, acest lucru înseamnă să îți concentrezi eforturile acolo unde oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului, adică în online.

Cu toate că internetul este mai accesibil decât oricând, consumul de internet în rândul persoanelor adulte continuă să crească. Zilnic, tot mai mulți oameni intră în online. În alte cuvinte, în fiecare zi vei găsi persoane interesate, cărora să li te adresezi și cărora să le vinzi produsele și serviciile tale.  

Ce este marketingul digital

De fiecare dată când pe Facebook apare un anunţ sponsorizat sau când pe YouTube o reclamă îţi întrerupe clipul, interacționezi o acțiune de marketing digital. Probabil te-ai obişnuit atât de mult cu publicitatea online la produse și servicii, încât ajungi să nu le mai observi.

Marketing-ul digital este orice formă de marketing care există în online, cuprinzând toate eforturile de marketing care se folosesc de un dispozitiv electronic și/sau de internet.

Pentru a se conecta cu clienții, dar mai ales cu potențialii clienți, companiile utilizează canale digitale sau online, cum ar fi motoarele de căutare, social media, e-mailul și site-urile web. Aşadar, dacă foloseşti reţelele de socializare, eşti creator de conţinut online sau utilizezi e-mailul pentru a-ţi susţine afacerea, te foloseşti deja de digital marketing.

În timp ce marketingul tradițional se conturează sub forma unor reclame tipărite sau a comunicării la radio sau pe TV, marketingul digital se referă strict la comunicarea online.

Marketing-ul online a deschis posibilități nelimitate pentru a-ți promova afacerea dincolo de limite georgrafice și ore de program, oferind posibilitatea de a-ți crea diverse strategii și a profita de orice oportunitate – mai ales că în online este mult mai ușor să monitorizezi succesul și rentabilitatea companiei tale decât prin intermediul marketingului tradițional.

Dacă luăm ca exemplu un panou publicitar, oricât de mare ar fi acesta și chiar dacă este amplasat într-un loc aglomerat, nu vei știi niciodată câți oameni l-au privit, câți sunt interesați de produsele sau serviciile tale și cu atât mai puțin, câți îți vor deveni clienți.
În mediul online lucrurile sunt mult mai simple deoarece ai la dispoziție unele instrumente de analiză gratuite sau contra cost, pe care le poți lega de site-ul tău. Astfel poți afla de unde vine traficul pe site, cât timp petrec vizitatorii site-ului tău pe fiecare pagină, numărul de pagini vizitate, dar și sursele de trafic care generează cele mai multe vizite și vânzări sau conversii (telefoane, mesaje, formulare de contact completate).  

Tipuri de marketing digital:

• SEO (Optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare)
• Marketing de conținut
• Social Media Marketing
• Publicitate (PPC)
• Marketing afiliat
• Influencer Marketing
• Marketing viral
• E-mail marketing
• PR online
• Marketingul automatizat sau Marketing automation  

Cum poate funcționa marketingul digital pentru afacerea mea? 

Orice acțiune de marketing digital are un obiectiv clar și un rezultat măsurabil, care se poate îmbunătăți în 99% dintre cazuri. Marketing-ul digital poate funcționa pentru orice afacere, indiferent de industrie și indiferent dacă vinde online sau nu. Acest lucru nu înseamnă că toate business-urile ar trebui să implementeze aceeași strategie de marketing digital. Depinde mult de tipul acesteia și mai ales, de publicul căruia i se adresează.

Dacă un business este interesat de creșterea vizibilității sale în online pe segmentul B2B (Business to Business), pe lângă site-ul web al companiei, se poate folosi și de LinkedIn sau de e-mail marketing pentru a deschide noi colaborări, dar și de YouTube, publicitate de tip PPC (pay per click) sau ghiduri online publicate pe propriul blog ca să atragă atenția asupra beneficiilor sau serviciilor oferite.

Din păcate, multe companii folosesc în mod aleatoriu și neorganizat diferite tactici de marketing digital, fără să stabilească o strategie integrată, cu acțiuni programate pentru a se susține una pe cealaltă și pentru a multiplica rezultatele. În al doilea rând, testarea și analiza eficienței fiecărui canal de marketing este deseori amânată sau ignorată complet. În acest caz, sunt oportunități neexploatate sau mai nociv, se continuă investițiile în tactici de marketing online care nu aduc profit pe termen mediu și lung.

O strategie de marketing digital începe întotdeauna cu stabilirea obiectivelor companiei. De exemplu, când îți dorești mai mulți clienți interesați cu adevărat de serviciile și/sau produsele oferite, un prim pas este o analiză a site-ului din punct de vedere SEO, adică, cât de vizibil este site-ul tău în căutările Google organice (neplătite), pe anumite cuvinte cheie care au legătură cu serviciile și produsele oferite.
Dacă site-ul este optimizat din punct de vedere tehnic, un audit de conținut, dar și analiza comportamentului vizitorilor din site poate oferi suficiente date pentru a identifica serviciile sau produsele care nu beneficiază de vizibilitate.

Se stabilește apoi o listă completă de cuvinte cheie care pot aduce vizitatori interesați în site și se creează un plan pe câteva luni pentru dezvoltarea de conținut optimizat, sub forma unor articole de blog, crearea de pagini noi sau refacerea paginilor existente, studii de caz sau e-book-uri care se pot publica pe site. Conținutul poate fi sub formă de text, audio (podcast), imagini (infografice) sau video, dar și orice mix între aceste elemente.

Optimizarea SEO funcționează, însă durează săptămâni și chiar luni pentru a vedea primele rezultate. De asemenea, poate este necesară testarea cuvintelor care aduc o conversie mai mare pentru a începe optimizarea conținutului direct cu acestea. În acest caz, o campanie de Google Ads trebuie încadrată în strategia de marketing digital, la fel ca și o campanie de Youtube Ads, dacă există materiale video care se pot folosi în acest sens.

Toate materialele noi trebuie partajate pe rețelele sociale unde își petrece timpul publicul interesat și de asemenea, se pot publica și pe site-uri externe pentru a crește autoritatea brand-ului tău și trimite prin pe email către baza de clienți. Când fiecare dintre tacticile de marketing aduce o creștere de vizitatori interesați în site, rezultatele sunt multiplicate, iar business-ul crește.
Fiecare acțiune de marketing are un impact care trebuie măsurat. În funcție de rezultate, se pot face ajustări pe parcurs la campaniile existente. La finalul unei campanii de marketing digital, ar trebui să știi care a fost investiția, câți vizitatori noi ai avut și câți dintre aceștia au devenit clienții tăi.

Dacă însă alegi să faci o campanie pe Facebook fără nici o analiză, pe care o oprești după câteva luni și decizi apoi să investești în Google Ads și în câteva advertoriale (articole publicate pe alte site-uri) pe care nu le citește nimeni, rezultatele nu vor fi aceleași, pentru că în loc să investești, cheltuiești ineficient bugetul de marketing, oricât de mare sau de mic ar fi acesta.

Spre deosebire de marketingul tradițional offline, marketingul digital permite observarea unor rezultate precise în timp real și evaluarea rentabilității investițiilor pe care le-ai făcut pentru a-ți promova afacerea.

Mai mult decât atât, marketingul digital te poate ajuta să observi tendințele din comportamentul oamenilor și tiparele în care se încadrează potențialii clienți înainte de momentul achiziției, ceea ce înseamnă că poți lua decizii mai informate despre cum să atragi un număr mai mare de persoane pe site-ul tău web.  

Care este cea mai eficientă strategie de marketing digital?

Nu există o strategie de marketing digital care să dea cele mai bune rezultate, dar orice strategie începe cu site-ul tău web. Dacă nu ai un site sau site-ul tău nu dă rezultatele așteptate, poate este cazul să investești în crearea unui site nou.

În afară de partea tehnică, ce poate ține de funcționalitate, design sau experiența plăcută pe care o are un vizitator în site, blog-ul este locul ideal pentru a testa marketingul de conținut. Crearea de conținut interesant și relevant pentru clienții tăi îți va aduce gratuit, în fiecare lună, din ce în ce mai mulți clienți care te vor găsi în Google sau chiar pe YouTube.

Youtube este al treilea motor de căutare al lumii (după Google și Google Images), așadar este un loc unde oamenii caută răspunsuri și soluții. Materialele video folosite pe YouTube, pot fi urcate și pe Facebook, și pe LinkedIn, TikTok sau Instagram. De asemenea, poți crea și un newsletter pentru a readuce clienți în site, care pot achiziționa din nou produsele sau serviciile tale.

Nu în ultimul rând, poți folosi textul și conținutul video creat pe o pagină de destinație (landing page) pentru reclamele de tip PPC (pay per click).

Astfel, poți atinge 6 dintre cele mai eficiente strategii de marketing digital din 2020:
• SEO și marketing de conținut,
• video marketing pe YouTube,
• social media marketing,
• email marketing
• reclame de tip PPC

Dacă te întrebi cât de repede vei vedea rezultatele, află că totul depinde de amploarea și eficiența strategiei pe care ai ales-o. Când investești timp în crearea de conținut sau găsești un furnizor care îmbină conținutul de calitate, cu optimizarea SEO, dar și cu alte strategii de marketing digital, rezultatele se vor vedea rapid.

Cât costă o campanie de digital marketing? 

Numărul magic de 10% îl vei auzi peste tot atunci când întrebi despre cât la sută din venitul generat de afacerea ta ar trebui investit în marketing. Totuși acest procent nu se aplică tuturor, pentru că un start-up sau o companie în creștere nu se poate compara cu o companie care are deja un renume în piață. Companiile mari au renunțat de multă vreme la regula de 10% în favoarea unor bugete mai mari, cu o pondere uriasă acordată marketing-ului digital.

Bineințeles că există diferențe mari de la o industrie la alta: dacă Microsoft investește 16% în marketing și Apple investește 6%, companiile producătoare de bunuri de larg consum investesc peste 20% din venit în marketing.

Pentru o companie mică, la început de drum, bugetul inițial va fi mai consistent la început, atunci când este nevoie și de un site și de promovare plătită și/sau de servicii de optimizare SEO, dar bugetul recurent va scădea ca pondere, mai ales când apar rezultatele și cresc veniturile.

Costurile unei campanii de marketing digital depind de obiective și de acțiunile de marketing folosite, de durata, de bugetul disponibil, dar și dion ce punct pornești și mai ales, de ce anume te poți folosi.

Marketingul digital este în lumea de astăzi cea mai rapidă cale spre succes pentru afacerea ta. Digitalizarea afacerii tale poate însemna în perioade nefaste diferența între supraviețuire și faliment.

Când îți dorești o strategie de marketing digital care să îți ofere creșterea de care ai nevoie, poți conta pe echipa Faircrate!
Scrie-ne pe adresa [email protected]! Alternativ, completează acest formular.