Cum să vinzi pe internet

Deschide-ți propria afacere!

Antreprenoriatul nu trebuie să fie doar un vis

Cu siguranță fiecare dintre noi s-a gândit cum ar fi să avem propria noastră afacere. O afacere pe internet poate să aducă profit din pasiunea ta: fie că faci accesorii handmade, săpunuri sau tricouri imprimate. De altfel, nu este neapărat nevoie să produci ceva singur: poți cumpăra produsele de la alte persoane sau firme.

Acest ghid gratuit îți va arăta toate aspectele pe are trebuie să le ai în vedere și te va îndruma către viitoarea ta afacere online de succes.

cum sa vinzi pe internet
cum vand pe internet
cum vinzi pe internet

1. Ce trebuie să știi înainte de a deschide un magazin pe internet

 

t

Ce vrei să vinzi?

Înainte de toate, este imperativ să știi exact ce vrei să vinzi. Nu în linii mari, ci precis. Iar pentru a lua această decizie trebuie să faci o analiză de piață care te va ajuta din mai multe puncte de vedere:

a. Vei afla cât de aglomerată este piața online;

b. Vei afla care sunt potențialii tăi competitori și cât de puternici sunt;

c. O analiză de piață te va ajuta să îți stabilești o nișă clară în care să ai un avantaj față de orice alt competitor de pe piață.

1

Analiza de piață

Cum faci o analiză de piață? Începe simplu: caută pe Google ce te gândești chiar tu să vinzi și pornește de acolo. Vezi care sunt magazinele online dedicate, caută pe internet review-uri ale acelor magazine și vezi ce le lipsește. Construiește pe acele lipsuri!

Dacă vrei să folosești tehnici mai avansate de analiză a pieței, recomandăm framework-ul „Porter’s 5 forces”. Află mai multe despre această metodă pe site-ul MindTools.

Asigură-te că ai acces la produsele pe care vrei să le vinzi

Dacă produci singur ceea ce vrei să vinzi, atunci ai control deplin; dar dacă nu ai capacitatea de a produce suficient sau dacă vrei să vinzi altceva, atunci caută furnizori. Poți găsi chiar în România, dar dacă aduci de pe alte meleaguri atunci marja de profit poate fi mai mare.

 

Cum aduci produse din China sau din alte țări exportatoare?

Platforma Alibaba este o piață 2-way: distribuitorii/fabricile listează ce au de oferit, iar firmele pot cumpăra de acolo pentru revânzare. Trebuie totuși să ai în vedere faptul că trebuie să cumperi cantități mari. PRO-TIP: solicită furnizorilor mostre ale produselor înainte de a da comenzi de cantități mari! 

 

Ai un nume pentru viitorul tău magazin?

Numele unei afaceri este deosebit de important. Este primul lucru pe care îl citește orice potențial client, iar logo-ul bazat pe acest nume va fi „ștampila” asociată cu afacerea ta în mintea consumatorilor. Pentru a găsi un nume potrivit există mai multe tehnici, precum combinarea a două cuvinte, folosirea unui cuvânt abstract dar ușor de pronunțat sau de reținut sau folosirea unui cuvânt relevant nișei tale. Oricum ar fi, trebuie să ai în vedere ca acest nume să fie relativ scurtușor de pronunțat și de reținut și, poate cel mai important, domeniul de internet să fie liber (www.AfacereaTa.ro).

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a găsi un nume potrivit sau dacă vrei un logo profesionist, trimite-ne un mesaj și solicită o ofertă. Nu te costă nimic să iei legătura cu noi.

2. Ce implică un magazin online: checklist

Am pregătit o listă cu toate aspectele esențiale componente ale oricărui magazin online. Analizează acest checklist, fii perfect informat și apoi ești gata să treci la nivelul următor!

Toate aceste elemente vor fi integrate direct în platforma magazinului tău online, despre care vom discuta în capitolele 3 și 4.

Cum încasezi bani de la clienți: sistemul de plăți

Un element crucial al oricărui magazin online este sistemul de plăți. Cea mai simplă metodă este să te bazezi pe plata ramburs, dar există două dezavantaje majore: vei avea costuri suplimentare (firmele de curierat te taxează suplimentar pentru a primi plata ramburs) și unii clienți s-ar putea să fie dezamăgiți de lipsa metodei de plată cu cardul. 

De aceea recomandăm ca orice magazin online să accepte plata cu cardul. Pentru asta, ai nevoie de un procesator de plăți. Există numeroase companii care oferă acest serviciu, de la Stripe până la PayU, LibraPay sau Netopia. Fiecare procesator taxeaza diferit și este imperativ să faci o analiză în funcție de volumul pe care crezi că urmeaza să îl vinzi. 

Recomandăm de asemenea opțiunea plății prin ordin de plată (sau virament bancar). Multe firme preferă această modalitate de plată chiar și în prezent.

ATENȚIE: Aceste modalități de plată se integrează direct în platforma pe care o vei folosi pentru a crea magazinul online. Vom discuta mai pe larg despre asta în capitolele următoare.

h

Managementul stocurilor: baza de date cu produse

Chiar dacă este vorba de un simplu document Excel, pregătește un document în care să ții evidența tuturor produselor, stocurilor, descrierilor și ofertelor pe care le pregătești. În funcție de platforma pe care o vei alege pentru a vinde online, acest document poate fi importat direct în sistem pentru a actualiza magazinul. Cu o platformă bine pusă la punct, poți ține evidența stocurilor și a produselor direct din sistem, fără alte fișiere suplimentare.

Opțiunile de livrare către clienți

Alege o firmă de curierat potrivită nișei afacerii tale. Dacă ești la început, îți recomandăm să duci personal coletele la poștă înainte să te înhami la un contract pe termen lung cu o firmă dedicată de curierat.

d

Stabilește politicile magazinului online

Gândește-te la o politică de retur a produselor care să fie în conformitate cu legislația în vigoare și de asemenea la o politică de garanții. Aceste două politici trebuie publicate explicit și vizibil pe site.

venit de acasa
cum vinzi online
cum vinzi pe internet

3. Cum să îți faci singur un magazin online

Ce sunt platformele de magazine online?

Orice magazin online are la bază o platformă. Te poți gândi la această platformă ca la un schelet pe care urmează să așezi toate elementele componente (inclusiv aspectele menționate la capitolul 2). 

Nu toate platformele sunt la fel: unele sunt mai intuitive, altele mai puțin intuitive. Unele sunt ușor de folosit (dar cu limitări majore), altele sunt greu de folosit dar posibilitățile de ajustare sunt semnificativ mai mari. 

t

Cât costă o platformă?

Costul diferă de la platformă la platformă. Opțiuni populare pe care le poți folosi sunt SquareSpace sau Wix

Atenție! Dacă decizi să îți creezi singur magazinul online, trebuie să fii conștient de faptul că platformele mai ușor de folosit te vor constrânge semnificativ în ceea ce privește opțiunile pe care le ai. De asemenea există costul lunar destul de ridicat, iar dacă întâmpini probleme tehnice, soluționarea lor poate să nu îți fie la îndemână. Această soluție este recomandată celor descurcăreți din punct de vedere tehnic și care sunt dispuși să petreacă timpul rezolvând orice potențială problemă care apare. 

Uneori, poate fi chiar mai ieftin să angajezi o firmă care să te scutească de zeci sau chiar sute de ore în fața calculatorului. 

4. Alege o firmă care să se ocupe de tot

Economisește timp și lasă o echipă de experți să creeze magazinul tău online, în timp ce tu te ocupi de strategia afacerii tale și de alte aspecte mai importante.

Z

Avantajele unui magazin online creat de o companie specializată

În primul rând economisești timp. În al doilea rând, economisești bătăi de cap cu inevitabilele probleme de ordin tehnic care vor apărea pe parcursul proiectului. Pentru cei care vor să se ocupe în principal de aspecte de ordin strategic în ceea ce privește afacerea, atunci contractarea unei companii pentru dezvoltarea tehnică a magazinului poate fi cea mai bună opțiune. 

De asemenea, o firmă specializată poate să creeze sisteme și design-uri pe care nu le ai la îndemână folosind platforme „ready to use”.

Cât costă crearea unui magazin online?

Este poate contraintuitiv faptul că poți ieși, la final, mai ieftin angajând un profesionist. Dacă alegi să îți creezi singur magazinul, vei avea un cost lunar cu platforme mai ușor de utilizat. Dar de fiecare dată când întâmpini o problemă pe care nu ai prevăzut-o, costul rezolvării ei este de multe ori excesiv. 

Fiecare magazin online este unic. În funcție de complexitate (numărul de pagini, numărul de produse, opțiunile produselor) prețul poate să difere. Pentru o ofertă personalizată, contactează-ne și te lămurim repede

cum creez magazin online
cum vand online

Există opțiuni de dezvoltare de magazine online pentru toate obiectivele și bugetele.

5. Promovarea afacerii tale online

z

Un magazin online excelent nu înseamnă nimic dacă oamenii nu știu de el

„Construiește-l bine și clienții vor veni” este o expresie care te va duce către faliment. Promovarea magazinului tău online este cel puțin la fel de importantă precum crearea lui în primul rând.

Oricât de bun este magazinul, oricât de deosebite sunt produsele, consumatorii trebuie să știe de ele pentru a le putea cumpăra. Promovarea unui magazin pe internet este poarta de acces a cumpărătorilor. Am pregătit un articol dedicat pentru o discuție mai amplă despre promovarea pe internet, sau poți citi mai jos un sumar al celor mai importante aspecte.

e

Stabilește o strategie de marketing

O strategie îți va ghida eforturile către succes. Stabilește traiectoria pe care vrei să o urmezi și ține-te de ea. Poate vrei o campanie atipică, bazată pe șocarea audienței și axată pe o anumită categorie de clienți: oricum ar fi, trebuie să stabilești dinainte cui te adresezi și ce vrei să transmiți.

Promovare pe Facebook

Reclamele pe Facebook sunt poate cea mai populară metodă de promovare, dar nicidecum cea mai eficientă: costul acestei metode este destul de ridicat, dată fiind popularitatea platformei. Dacă ai un buget restrâns, recomandăm alte modalități de promovare. În cazul în care vrei totuși să încerci, definitivează bine audiența către care vrei să te adresezi și începe promovarea pe Facebook cu un buget mic. Dacă rezultatele sunt bune, crește bugetul. Dacă nu sunt bune, re-evaluează audiența.

Promovare pe Google și pe Youtube

Reclamele răsfirate printre rezultatele căutărilor pe Google pot fi o soluție pentru afacerea ta. Și aici recomandăm să începi cu un buget restrâns și să ajustezi în funcție de rezultatul campaniei. În ceea ce privește Youtube, reclamele pot fi semnificativ mai ieftine. Trebuie să ai totuși în vedere costurile de producție ale spoturilor publicitare pentru a stabili potențiala eficiență a acestei metode. 

Apari sus în căutările pe Google, fără să plătești pentru reclame: SEO

Poate cea mai sustenabilă metodă de promovare este SEO, sau search engine optimization. Această tehnică implică optimizarea site-ului tău așa încât el să apară de la sine sus în căutări. Acest lucru nu este niciodată întâmplător: este nevoie de un plan coerent și de optimizări tehnice avansate. Rezultatele se văd pe termen mai lung (până la 6 luni), dar un magazin online bine optimizat poate aduce clienți pe termen lung fără să mai ai costuri suplimentare pentru reclame online pe diverse platforme.

SEO este o tehnică de cele mai multe ori planificată și implementată de companii specializate. Pentru a solicita o ofertă de la Faircrate, contactează-ne chiar acum!