Ce este un landing page?

ce este un landing page

În marketingul digital, un landing page (o pagină de destinație) este o pagină web autonomă, creată special pentru o campanie de marketing sau publicitate. Este locul unde un vizitator „aterizează” după ce accesează un link dintr-un e-mail sau o reclamă de tip PPC (plata per click) de pe Google, YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter sau alte platforme similare.

Spre deosebire de paginile web care încurajează navigarea pe site, un landing page este diferit ca design și este creat cu un singur obiectiv, numit CTA (Call to action), adică  solicită un răspuns pe loc sau încurajeză o vânzare imediată. Acest lucru face ca landing page-urile să fie cea mai bună opțiune pentru creșterea ratei de conversie și reducerea costurilor per achiziție.

Rata de conversie este cea mai bună metodă de a măsura performanța unei campanii de publicitate, pentru că reprezintă procentul de persoane care îndeplinesc acțiunea pe care ți-o dorești (cumpără, descarcă un ghid sau un cod promoțional, se abonează la un newsletter etc).

Practic, un landing page bine realizat va convinge un procent mai mare de utilizatori să ducă la bun sfârșit o anumită acțiune decât o pagină web obișnuită. Un landing page este pentru un site ceea ce este o copertă pentru o carte. Dacă aceasta este bine realizată, atunci cititorii vor fi mai atrași să o cumpere și să o parcurgă.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este dacă orice pagină web poate fi un landing page. Tehnic, da, mai ales că acesta este termenul utilizat în Google Ads pentru paginile de site unde sunt trimiși vizitatorii. Dar nu toate paginile de destinație sunt la fel. Specialiștii în marketing digital folosesc termenul de landing page cu referire la o pagină cu un singur îndemn la acțiune.

Care este diferența dintre home page și un landing page?  

În timp ce pagina principală are zeci de potențiale distrageri, pagina de destinație este foarte concentrată. Mai puține link-uri pe un landing page vor crește numărul de conversii, deoarece mai puține click-uri inutile îi îndepărtează pe vizitatori de obiectivul principal, adică îndemnul la acțiune. De aceea, experții în marketing folosesc întotdeauna un landing page ca destinație a traficului lor de vizitatori atunci când se folosesc de reclame de tip PPC sau de e-mail marketing.

Sigur, pagina principală sau home page-ul are avantajele sale: prezintă brandul, permite oamenilor să exploreze gama de produse și oferă informații suplimentare despre companie și valorile acesteia. De aici, un vizitator poate merge oriunde – să aplice pentru un job, să citească un articol de blog, să examineze serviciile și produsele oferite, etc. Dar acest lucru nu înseamnă că va face neapărat o achiziție.

Landing page-ul are un scop total diferit pentru un astfel de vizitator. Însoțită de un anunț convingător care promovează o singură ofertă, totul contribuie la transformarea vizitatorilor în clienți. Astfel, se poate face conversia traficului pe care deja îl deții. Aceasta este marele avantaj paginilor de destinație!

Rularea de reclame de tip Google Asa sau Facebook Ads devine din ce în ce mai costisitoare, iar tocmai de aceea este important ca fiecare click plătit să fie exploatat la maxim, pentru a vedea rezultate mai bune, mai repede și mai ieftin.

Tipuri de landing page-uri 

Există mai multe tipuri de pagini de destinație, în funcție de specificul afacerii, dar există într-adevăr, două modele de pagini de destinație „clasice” (definite de obiectivele lor):

1. Pagini de destinație care strâng date de la potențiali clienți…

… care vor fi folosite ulterior. Acestea folosesc un formular ca îndemn la acțiune și colectează aproape întotdeuna date despre vizitator, cum ar fi numele, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail.

Afacerile de servicii, de tip business-to-business folosesc de obicei acest tip de landing page pentru a construi o listă de potențiali clienți. Deseori oferă ceva gratuit, cum ar fi un ghid care se poate descărca sau un webinar, în schimbul informațiilor de contact. Brandurile online pot utiliza și ele aceste pagini pentru a-și completa listele de clienți, oferind transport gratuit sau alte oferte speciale. 

2. Pagini de destinație de vânzare…

… folosite frecvent de magazinele online și companiile de tip SaaS (software-as-a-service), are sunt direcționate pentru a vinde un produs sau serviciu. De obicei, au un buton simplu care trimite vizitatorul direct în fluxul de finalizare a cumpărăturilor.

Indiferent de tipul de landing page de care are nevoie business-ul tău, pentru ca acesta să poate funcționa, trebuie să ai cât mai mulți vizitatori pe pagina respectivă. Din fericire, ai mai multe opțiuni de surse de trafic către paginile de destinație:  

a. Trafic de căutare plătit

Campionul traficului plătit este Google Ads. Când se inițiază o căutare specifică, anunțurile plătite sunt primele care apar în rezultate, fiind marcate cu “Ad”. Spre deosebire de celelalte rezultate de pe pagină, reclamele de tip plata per click sunt pregătite și plătite de business-urile respective. O persoană care dă click o să fie atrasă de mesajul reclamei în sine sau de design-ul bannerului, în timp ce business-ul ar trebui să își creeze mesajele pentru a atrage exact tipul de clienți de care are nevoie.

b. Trafic plătit provenit din rețele sociale

Reclamele de pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau LinkedIn reprezintă o modalitate directă de a te adresa persoanelor și comunităților care sunt interesate în special de brandul tău, indiferent dacă sunt clienții business-ului tău sau nu.

De asemenea, te poți conecta cu clienții înainte ca aceștia să-ți caute produsul sau să și-l dorească în funcție de lista lor de interese. Pe lângă faptul că oferă funcții avansate de direcționare, fiecare canal de social media are propriile sale caracteristici.

Instagram, de exemplu, funcționează foarte bine pentru produse și mărci ce promovează un anumit de stil de viață, printr-un impact vizual atractiv. Pe de altă parte, prestatorii de servicii preferă să folosească LinkedIn pentru a ajunge la potențiali clienți, aleși după poziția pe care o ocupă sau după industria sau compania pentru care lucrează.  

c. Campanii de marketing prin e-mail

În afara României e-mailul este considerat ca fiind unul dintre cele mai eficiente canale de marketing, datorită acoperirii sale enorme și a costurilor reduse în comparație cu alte platforme. Și în România campaniile de e-mail marketing funcționează dacă sunt create prin creșterea unei baze de clienți interesați, deoarece acest canal a fost gestionat extrem de prost la început, când achiziționarea contra cost a unor baze de date cu mii de adrese de e-mail era o practică considerată normală.

Noile condiții impuse de GDPR au pus frână acestor practici și a unor sute de emailuri care ajungeau să fie marcate ca Spam sau Junk. În continuare există campanii de e-mail extrem de reușite și campanii dezastruoase, iar cea mai mare diferență o face în primul rând, mesajul trimis. O campanie reușită de e-mail marketing este segmentată, nișată pe nevoile clienților. În afară de rata de deschidere a e-mailului, rata de conversie se poate stimula prin folosirea unor landing page-uri diferite în funcție de mesajul fiecărui mail.

După ce ai o listă de contacte valide, e-mailul îți va permite să îți informezi cititorii despre ofertele tale, în timp ce pagina de destinație completează detaliile și direcționează vizitatorii prin îndemnul la acțiune.

d. Organic Search Traffic (Trafic organic)

Traficul organic se referă la vizitatorii care provin dintr-o sursă neplătită, care apar în rezultatele căutării pe Google sau pe alt motor de căutare, după anumite cuvinte cheie relevante pentru business-ul tău.

Cu un conținut convingător atât pe site, dar și pe un landing page, afacerea ta va aparea mai sus și mai des în rezultatele căutărilor. De asemenea, optimizarea tehnică a site-ului și a paginilor este extrem de importantă, cât și o strategie de SEO care produce o creștere constantă.

Când ai nevoie de ajutor pentru optimizarea site-ului tău, a magazinului oline sau a unui landing page, echipa Faircrate îți oferă servicii de optimizare SEO care nu se rezumă doar la cuvinte cheie și la creșterea profilului de link-uri, ci la identificarea intențiilor de căutare ale potențialilor clienți și la o abordare integrată a tuturor măsurilor de care ai nevoie pentru a crește vizibilitatea serviciilor și produselor pe cât mai multe canale posibile.

În afară de sursele de trafic de mai sus, poți trimite pe un landing page ascultătorii prin intermediul unui anunț în timpul unui podcast, de exemplu, sau poți crea teste interactive sau reclame cu coduri QR. Indiferent cum alegi să gestionezi canalele de trafic care îți pot aduce vânzări, un landing page te va ajuta să-ți fructifici la maxim eforturile de marketing.

Când trebuie să folosești un landing page sau o pagină de destinație?

Când trebuie să folosești un landing page sau o pagină de destinație?

Raportul de atenție

Este un fapt cunoscut că nimeni nu poate fi atent la mai multe lucruri deodată, mai ales atunci când navighează online. Raportul de atenție este numărul de lucruri pe care le poți face pe o pagină web versus numărul de lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a realiza conversia.

În timp ce un home page are un raport de atenție de 30 la 1 sau chiar mai sus, adică 30 de lucruri concurează pentru a atrage atenția vizitatorilor, un landing page de succes va ajunge la un raport cât mai apropiat de 1 la 1.  

landing page

Structura unui landing page este de obicei responsabilă când vine vorba despre lipsa de performanță a paginii respective. Un landing page trebuie să convingă rapid, iar îndemnul la acțiune trebuie să fie la vedere, fără ca vizitatorii să obosească până ajung la chintesența paginii sau să se plictisească din cauza unui mesaj prea lung.

Nu există un landing page generic care să funcționeze pentru orice, ci unul adaptat fiecărui business și fiecărui obiectiv în parte. Dacă ai multe de arătat, ar putea fi necesar să adaptezi un pic regulile. De exemplu, o pagină de destinație poate să fie mai lungă dacă navigarea internă permite vizitatorilor săi să “sară” între secțiuni pentru a ajunge exact acolo unde îi interesează.   

Mesajul potrivit

Acest termen se referă la cât de bine se potrivește ceea ce conține landing page-ul cu anunțul sau link-ului care a adus vizitatorul în pagină. Nimic nu este mai nociv decât mesajele care promit și care nu livrează conform așteptărilor. Un mesaj unitar va crește rata de conversie, deoarece asigură vizitatorii că au ajuns la locul potrivit.

Majoritatea vizitatorilor vor părăsi site-ul afacerii tale în câteva secunde dacă nu găsesc ceea ce au căutat, astfel încât este crucial ca un potențial cumpărător să ajungă ușor de la anunț la pagina exactă.  

Când trebuie să folosesc un landing page?  

Iată câteva situații în care este ideală utilizarea unui landing page:

a. Îți dorește să derulezi o campanie de Google Ads care vizează căutările legate de un serviciile sau produsele pe care le oferi;
b. Când vrei să îți crești lista de potențiali clienți pentru care vei face o campanie cu promoții speciale trimise prin newsletter;
c. Faci publicitate unui produs pe Instagram și pe Facebook și ai nevoie de un mediu la fel de interactiv precum rețelele sociale;
d. Utilizezi rețeaua de display Google pentru retargeting, adică pentru a ajunge din nou la persoanele care au vizitat anterior site-ul, fără a deveni clienți;
e. Difuzezi reclame pe mai multe podcast-uri care se potrivesc cu mesajul transmis de brandul tău și oferi reduceri ascultătorilor;
f. Vrei să testezi piața înainte de a lansa unul sau mai multe produse noi.

În fiecare caz, una sau chiar o serie de pagini de destinație optimizate pot ajuta astfel orice companie să profite la maxim de buget prin transmiterea mesajului potrivit în direcția potrivită.

Nu toate promoțiile sunt destinate tuturor. Dacă trebuie să comunici cu diverse tipuri de clienți, atunci cel mai simplu mod este să realizezi acest lucru prin landing page-uri separate. De exemplu, poți crea o pagină pentru persoanele care îți dorești să devină abonați și le oferi un serviciu sau un produs gratuit în funcție de natura business-ului tău și o altă pagină cu o altă promoție pentru cei care îți sunt deja abonați. Trebuie ajustat designul și oferta în sine pentru a se potrivi cu mesajul anunțului.

De asemenea, paginile de destinație sau landing page-urile sunt ideale pentru magazinele online care au mai mult de un produs de comercializat. Chiar și atunci când au doar un singur serviciu sau produs în ofertă, se poate prezenta același lucru în moduri diferite. De exemplu, de la un mesaj și landing page cu “Reducem prețurile” la aceeași promoție exprimată altfel: “Îți dăm X lei înapoi la fiecare comandă”.

Mai mult decât atât, dacă derulezi o campanie publicitară pe mai multe canale, este necesar ca pagina de destinație să conțină mesaje care să corespundă sursei. Imaginile postate pe Instagram, de exemplu, pot beneficia de un alt titlu sau alt îndemn la acțiune decât anunțurile bazate pe text.

Când nu știi ce ar trebui să conțină un landing page optimizat sau dacă ai deja un landing page și nu știi cât de bun este sau vrei pur și simplu să îți optimizezi fiecare acțiune de marketing, vino la Faircrate! Scrie-ne pe adresa [email protected]! Alternativ, completează acest formular și te contactăm noi.