Care este prețul unui site web?

Una dintre cele mai frecvente limitări în ceea ca privește prezența unui business în online este legată de buget. Cât costă un site este cel mai important lucru, mai ales pentru un business la început de drum, iar un preț mai mic este câteodată singurul diferențiator între mai mulți furnizori de servicii de realizare site, care oferă aparent același produs.
Oricine își dorește să obțină un preț cât mai mic sau un raport calitate-preț cât mai avantajos, mai ales că la o primă vedere, există în piață cifre care pornesc de la 250 de euro și ajung la mii de euro. Așadar, pe cine alegi și cum poți face diferența între profesionalism și lipsa sa dacă nu ești familiar cu acest domeniu?
Indiferent cu cine alegi să lucrezi pentru realizarea unui site, îți recomandăm să citești articolul următor, pentru că îți poate salva timp și mai ales bani atunci când ai nevoie de o prezență în online.
În general, există două categorii majore de site-uri: site-uri de prezentare și magazine online. Un site de prezentare poate să aibă de la o pagină la mii de pagini, o structură simplă sau complexă, prezentând compania, serviciile și produsele sale. Foarte multe site-uri de prezentare au produse sau oferte pe site, dar cât timp vânzarea nu se poate face pe loc, nu este vorba despre un magazin online.
Un magazin online este un site care facilitează vânzarea de produse și servicii online, care permite plasarea unei comenzi pe site, indiferent de metoda de plată (plata online, prin sms, transfer bancar sau cu cardul/numerar la livrare etc).
Un magazin online se construiește pe o platformă de e-commerce și este semnificativ mai complex decât un site de prezentare începând cu integrarea procesatorului de plăți, continuând cu crearea unui număr mult mai mare de pagini sau cu crearea sau adaptarea unei baze de date care trebuie “urcată” cu succes pe platforma aleasă. Numărul de produse și complexitatea structurii magazinului dictează în general prețul acestuia.
Prețul unui site de prezentare pornește în România anului 2020 de la 250 de euro, dar poate ajunge la câteva mii de euro, în funcție de numărul de pagini, de prezența serviciilor de optimizare SEO sau de serviciile de creare a conținutului de site.
Bineînțeles că prețul crește când lucrezi cu o agenție mare, deoarece vei avea un account manager dedicat, un creative director care să dicteze linia de design sau un brand specialist. Dacă apelezi la un grafician sau la un animator prețul site-ului tău va crește corespunzător.
Pentru un magazin online prețul ponește de la 17 euro pe lună pe o platformă de e-commerce dacă alegi să îți construiești singur magazinul și poate ajunge la zeci de mii de euro pentru magazine cu mii de produse, pe platforme de e-commerce customizate, unde automatizarea proceselor de vânzare, revânzare și optimizarea permanentă a conversiilor este amortizată de profit.
Cea mai importantă întrebare este nu cât costă un site, ci ce anume vei primi la final, cât de rapid va fi gata și dacă vei avea un site funcțional, de care te poți folosi și cu care te poți mândri. Un preț mare nu îți garantează un produs bun, la fel cum un preț mic poate însemna doar un schelet de bază pe care nu îl poți folosi cu adevărat fără să investești mai mult ulterior.
Un site costă fie timp și multă răbdare, fie bani.
Pentru a primi un site bun la final, există doar două variante viabile:
Îl construiești singur și apelezi la servicii profesionale punctual. Poți folosi serviciile de consultanță ale unei companii specializate, care te poate asista atât la inceput, pentru a-ți recomanda o soluție, dar și pe parcurs, când nu știi cum să rezolvi o anumită problemă tehnică. Tariful pe oră pornește de la 30-35 de euro și se poate negocia, în funcție de nevoi și de numărul de ore achiziționat.
Există zeci de platforme de management de conținut pentru site-urile de prezentare sau platforme de ecommerce pe care le poți folosi, cu resurse de tip text și video despre ce trebuie să faci și cum. Nu este imposibil, însă dacă ai timp, ești determinat și nu ai resurse financiare, aceasta este cea mai bună variantă.
De asemenea, trebuie să iei în calcul și următoarele costuri:
- Domeniul în sine (www.numelecompanieitale.ro/com/net) se plătește anual. Domeniul îl poți achiziționa direct de la Rotld și costă aproximativ 15 euro pentru 12 luni.
- Găzduirea sau hosting-ul – serviciul de găzduire poate fi inclus sau nu în platforma pe care îți vei construi site-ul, însă există zeci de companii care oferă găzduire de la 3 euro pe lună.
- Tema (design-ul) site-ului – Atât în cazul site-urilor de prezentare, cât și a magazinelor online, diferite platforme oferă teme gratuite, dar cele mai frumoase costă. Temele noi, care arată bine pe orice dispozitiv și sunt cât de cât optimizate, pornesc de la 30 de euro.
- Poze – În funcție de domeniul de activitate al afacerii tale, poți angaja un fotograf profesionist sau poți cumpăra poze care se potrivesc cât mai bine cu serviciile oferite.
- Plugin-uri și extensii – Inclusiv pe platforme gratuite, ai nevoie să instalezi anumite plugin-uri care extind capacitatea platformei de management de conținut folosită, precum formularul de contact, plungin-uri de cache pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului sau de securitate.
În afară de costurile menționate, construirea site-ului te va costa timp, adică multe ore de muncă, iar rezultatul va depinde de dorința ta de a te informa cât mai mult și cât mai bine despre ce înseamnă realizarea unui site bun.
Este bine să analizezi înainte dacă orele petrecute și efortul tău vor reprezenta o investiție sau o pierdere la final, deoarece timpul tău reprezintă cea mai valoroasă resursă a companiei tale, iar dacă îți dorești ca viziunea ta să prindă contur, este recomandat să te ocupi doar de creșterea business-ului tău.
Apelezi la serviciile unei companii care se ocupă doar de realizarea de site-uri și servicii conexe, precum serviciile de optimizare SEO, branding și identitate vizuală. Prețul unui site realizat de o companie variază foarte mult în funcție de ceea ce îți dorești, de funcționalități și de ceea ce vrei să primești la final.
Pentru a nu pierde și timp prețios, și bani îți recomandăm să clarifici înainte cât mai în detaliu ce anume vei primi și care este prețul pentru fiecare livrabil în parte. Ai dreptul să vezi pe ce anume dai banii, pentru că și un site simplu de prezentare are multe componente, începând cu prețul de dezvoltare tehnică pentru fiecare pagină sau grupuri de pagini, compresia și optimizarea imaginilor din site sau anumite servicii de SEO (care asigură vizibilitatea site-ului tău în căutările Google).
Multe detalii tehnice pot fi greu de înțeles la început, așadar nu ezita să soliciți clarificări despre ce înseamnă un anumit punct din oferta de preț și de ce este necesar. De asemenea, trebuie să fie clar timpul de livrare al site-ului și de ce anume are nevoie furnizorul tău de servicii IT din partea ta pentru a finaliza proiectul (poze, texte, logo etc).
Transparența sau lipsa acesteia, modul de comunicare și felul în care ești tratat încă de la prima interacțiune îți poate oferi indicii importante despre cum va fi colaborarea ta cu furnizorul tău și dacă vă potriviți în idei și viziune.
Cea mai neinspirată alegere pe care o poți face atunci când ai nevoie de un site este să apelezi la prietenul programator sau la cunoștința care se pricepe la calculatoare. Toți românii au un nepot, verișor sau prieten care de cele mai multe ori este angajat și se ocupă în puținul timp liber pe care îl are și de crearea de site-uri sau lucrează ca freelancer.
În acest caz fie cere o sumă derizorie, fie lucrează gratuit sau chiar pe barter. În cea mai bună situație vei primi un site creat “pe genunchi”, care nu funcționează, nu este găsit de nici un motor de căutare și vei realiza că va trebui să o iei de la zero. De obicei însă, vei fi amânat până când vei decide fie să iei taurul de coarne și să îți dezvolți singur site-ul sau să te folosești de serviciile unei companii serioase, care îți poate garanta prin contract că vei obține la final site-ul pe care îl dorești, indiferent dacă acesta va costa 250 de euro sau 3250 de euro.
Dacă vrei să știi cât te costă un site creat de Faircrate, trimite-ne un mesaj! Fiecare proiect de care ne ocupăm este unic, are anumite particularități și de aceea, orice ofertă de preț pentru crearea unui site este personalizată în funcție de nevoi, obiective și complexitate.
Nu te costă nimic să primești o ofertă personalizată pentru proiectul tău și multe sfaturi utile, indiferent dacă alegi să lucrezi cu noi sau nu. Scrie-ne pe un email pe [email protected] sau completează formularul nostru online.